Ga mee op Haka

Ga mee op Haka

Voor leiding met zin in meer

Voor leiding met zin in meer

De hoofdanimatorcursus van de Chiro

 

Tijdens Haka, het traject om hoofdanimator te worden, leer je meer verantwoordelijkheid te nemen en je verdiept je in een thema naar keuze. Je volgt Haka 1 en 3, waar je dieper ingaat op je eigen Chirogroep, de leidingsploeg en jouw rol daarin. Je hebt het over jouw engagement en dat van je medeleiding. Voor Haka 2 kies je zelf welk accent je legt. Wil je je verdiepen in groepsdynamica? Of wil je meer weten over het organiseren van een bivak of evenementen? Of wil je je vastbijten in communicatie of minder vanzelfsprekende situaties? Aan jou de keuze! Zo sprokkel je de cursus af op jouw wensen!

 • Stel zelf je traject samen op basis van je eigen interesses
 • Geniet volop van uitwisseling met andere Chiro-diehards zoals jij
 • Krijg een officieel hoofdanimatorattest van de Vlaamse overheid (meerwaarde op je cv!)

Schrijf in voor Haka

Logo Haka met foto leider

 

Zij maakten het al mee

Bol testimonial Haka 1

"Word leiding to the next level ... dat leer je op Haka!"

Bol testimonial 2 Haka

"Haka geeft je een BOOST!"

 

Bol testimonial Haka 3

"Zelf kunnen kiezen waarin je je verdiept, super gewoon! Ik koos voor 'Bouwen aan een team' om me in te werken zodat ik volgend jaar als groepsleiding de leidingsploeg optimaal kan begeleiden."

Kies jouw Haka-traject

meisje met boomstronk

5 accenten, jij kiest!

Voor het tweede weekend van je Hakatraject mag je zelf kiezen waar je mee aan de slag wilt. Elk jaar organiseren we vijf weekends waarin we inzoomen op een specifiek thema.

Haka 1 + Haka 2 + Haka 3 = het hele traject!


Bij Haka 2 mag je dus kiezen!

 • Bouwen aan een team
 • Chirovuur
 • Hoe zal ik het zeggen?
 • Bivak
 • Organisfeer
Haka meisjes aan tafel

De thema's

Bouwen aan een team

Ruzie in de begeleidingsploeg? Als leiding is het zeer handig om wat inzicht te hebben in je leidingsploeg. Samenwerkingsspelen en groepsevaluaties kunnen daar zeker bij helpen.

Chirovuur

Iemand met een beperking opnemen in de groep is niet altijd zo eenvoudig. Toch geeft het een enorme meerwaarde. Maar hoe pak je dat aan? Denk er eerst en vooral goed over na met de leidingsploeg. Weeg jullie draagkracht af en ga in gesprek met het lid in kwestie en de ouders.

Hoe zal ik het zeggen?

Facebook, mails, Instagram, Snapchat, een geschreven brief, vloggen, enz. Er zijn duizenden manieren om jouw Chirogroep in the picture te zetten. Maar welk kanaal gebruik je het beste voor welke boodschap? Tijdens Haka 2 'Hoe zal ik het zeggen?' ga je daar dieper op in.

Bivak

De Bivakwijzer kan je op weg helpen als je je kamp organiseert. Naast alle praktische zaken zijn er een hoop andere dingen die je kamp tot een topkamp kunnen omtoveren. Denk maar aan: een rodedraadspel, een inkleding die af is, grote activiteiten over afdelingen heen, de landsgrenzen oversteken, enz.

Organisfeer

Bij de organisatie van een groot evenement heb je het beste aandacht voor zowel het groepsproces als voor een degelijk plan van aanpak. Wil je dat goed managen, dan moet je je oren en ogen goed openhouden. Haka 2 'Organisfeer' gaat daar dieper op in.


 

Haka praktisch

Elk jaar zijn er 5 Haka-weekends. Tijdens elk van deze weekends kan je Haka 1, 2 of 3 volgen. Elk weekend heeft zijn eigen Haka 2-thema. 

 • Brugge: 8 - 10 november 2019: Haka 2 Bivak
 • Overijse: 6 - 8 december 2019: Haka 2 Chirovuur
 • Westmalle: 7 - 9 februari 2020: Haka 2 Bouwen aan een team
 • Waasmunster: 13 - 15 maart 2020: Haka 2 Organisfeer
 • Dilsen-Stokkem: 1 - 3 mei 2020: Haka 2 Hoe zal ik het zeggen?

Haka 1 en Haka 2 omwisselen omdat het beter uitkomt? Dat kan! Gewoon doen. Zolang je Haka 3 als laatste doet, is er geen probleem.

Krijg het hoofdanimatorattest


Na Haka kan je een hoofdanimatorattest krijgen van de Vlaamse overheid. Dat betekent dat je de competenties van een hoofdanimator geleerd hebt die zeer bruikbaar zijn in de Chiro en het jeugdwerk. Zo’n attest is niet het hoofddoel van Accu. Het is wel een mooie meerwaarde bij de zoektocht naar een job. In de socioculturele sector is dit een gewaardeerd attest maar ook in andere sectoren is het een indicatie van je leidingscapaciteiten. Vermeld het dus zeker op je cv!

Meer informatie op de website van Vlaanderen

Leiding aan het spelen


Praktisch

Icoon euro

Prijs


€59,5 per Haka-weekend

(volledig of gedeeltelijk terugbetaald*)

€ 7,50 korting tot twee weken voor de start van je cursus

 

 • Verblijf in een Chirohuis (uitgezonderd Tochtenbivak)
 • Volpension (ontbijt, middagmaal, vieruurtje, avondmaal)
 • Deelname workshops en activiteiten
 • Attest van deelname
 • Deelname reflectiemoment
   

*Met het bewijs van deelname kun je het cursusbedrag volledig of gedeeltelijk terugbetaald krijgen van je gemeente. Hier kun je opzoeken hoeveel jouw gemeente terugbetaalt. Als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming mag je voor de helft van de prijs mee.

 

 

Checkmark icoon

Zo behaal je je attest


Je kunt gerust mee op Haka zonder voor het attest te gaan, want dat is niet het hoofddoel van de cursus. De ervaring is het belangrijkste! Wil je wel graag het officieel hoofdanimatorattest behalen?

Volg dan drie eenvoudige stappen:

 1. Volg 3 Haka-weekends
 2. Zet wat je leerde op cursus om in de praktijk als leiding bij je Chirogroep, speelplein of andere jeugdverereniging (50u)
 3. Volg een kort reflectiemoment

Je hebt je attest behaald!

Icoon voor wie

Voor wie

 

Haka is er voor leiding die zich wat meer wil verdiepen. We vragen dat je dus al minstens één jaar leidingservaring achter de rug hebt. Je kunt in principe mee op Haka vanaf achttien jaar.*

* (Je wordt achttien jaar in dat kalenderjaar. Haka is niet geschikt voor aspi's. Voor uitzonderingen neem je contact op met info@vorming.be.)

Opgepast! In september 2019 starten we met een nieuw Haka-traject.

Dat wil zeggen dat je de volledige 50 uur vorming achter de rug moet hebben tegen dan. Daarna zal je een heel nieuw traject moeten starten. 

Je stage en reflectiemoment mogen wel nog later voltooid worden. 

Vragen? vorming@chiro.be 

Schrijf in voor Haka

Uitschrijven?

Reeds ingeschreven, maar kan je er om de één of andere reden toch niet bijzijn?

Schrijf je dan uit. 

Cel Vorming

Heb je vragen over cursussen, stages, reflectiemomenten, workshops of andere vormingsgerelateerde dingen? Mail ons en wij helpen je graag verder!